venecija-7

 

Kako nastaje Venecija ? Od  beskrajnih kiša koje natapaju i rastvaraju zemlju u ravnici, od reka koje se izlivaju iz svojih korita preko nejakih  bedema ,  od suza koje krune čoveka i  prolaze kroz  pesak i mulj sve do suvog  dna novog života. Od ljubavi na kraju koja  iznova gradi svoje palate i trgove da bi na njih mogli da slete  golobovi i krenu karnevali pod maskama.

Šta su gondole ? Kodirani  čunovi u potrazi sa srećom , za lepim doživljajima , za nečim ili što je najvažnije za nekim. Romantični osećaj putovanja kroz  vreme koje se nikad više ponoviti neće;  odgovor na pitanje, prelomljen u prizmi : kako se može živeti dostojanstveno  a istovrmeno trpeti poraze, i misliti da su ti porazi, da je poraz za porazom samo staza koja vodi ka  konačnom ostvarenju sna.

Putevi su dugi… Snovi su još duži.

Šta krije duh karnevala ? Krije dodir nevidljive  ravnice i mora. Nostalgični zapis  u tragu  oseke koja više nije pronašla obalu.  Krije čudo, magiju koja je nestala u onom izvornom životnom obliku i koju ne možemo da pronađemo u sledu događaja.  Skazaljke se suviše  brzo okreću i nemoguće ih je zaustaviti zbog neke lepote,  radosnog trenutka  i jednostavne sreće.

Gde se nalazi Venecija u ravnici ? Na mestu  gde čudo može da nastane. na uskom Carinskom rtu na kojem stoji  simbol svete  pobožnosti i u krošnjama na severu Panonije  koje se večno  obnavljaju. U celovitom spoju  istine , dobrote i lepote, na onom popločanom trrgu gde golubovi čekaju da polete u nebo. Nalazi se u nama samima.

Treba nam   mirakul.

Jedan događaj koji  će promeniti sve. Jedno lice pored nas.

Treba nam  snaga nekog drugog… Da izađemo na svetlo.